Neamuri de romi în cultura traditionala roma

Pornind de la criteriile de clasicare propuse de Ion Chelcea, prof.univ.dr. Sarau Gheorghe si sociologul rom

Nicolae Gheorghe au realizat o clasicare dupa sapte criterii:
Criteriul istorico-juridic. Se refera la perioada robiei, o perioada care s-a întins pe odurata de aproape cinci veacuri.
Criteriul de stabilitate. Se refera la modul de viaa al romilor, nomad sau sedentar.
Criteriul ocupaional. Reprezentativ pentru a departaja neamurile de romi, în funcie de mesetesugul practicat.
Criteriul aculturarii. Se refera la inuenele culturale si lingvistice pe care romii le-au adoptat de la populaiile majoritare cu care s-au aat în contact, sau pe lânga care s-au aculturat.

Daca în ara Româneasca si în Moldova, romii s-au grupat, preponderant pe lânga populaia româneasca majoritara, în acest sens ind inuenai sau aculturai, în Transilvania situaia a fost cu totul diferita, întrucât, pe lânga populaia româneasca majoritara, existau înca doua comunitai numeroase – maghiara si saseasca/ svaba – fapt care a condus la nuanari mai cu seama de natura lingvistica.

Criteriul istorico-geograc. Dupa provincia istorica în care traiesc, romii pot  numii: regaeni, moldoveni, ardeleni, banaeni, olteni, dobrogeni.
Criteriul constiinei apartenenei de neam pe baza de rudenie. Potrivit criteriului “de sânge” romii se grupeaza în neamuri care se numesc dupa
numele unui stramos: Gaborii, Ionestii, Modoranii, Dancestii, Pitulestii etc.
Criteriul soicio-lingvistic. Din perspectiva lingvistica principalele neamuri de romi din România, Romii vatrasi provin din romii nomazi, care au fost supusi sedentarizarii si asimilarii. A fost un process îndelungat, arata ca “în Valahia si în Moldova sunt muuli aigani care nu îsi mai vorbesc limba”.

Romii vatrasi sunt cei care si-au pierdut identitatea de limba.
Romii caldarari – au un mod de viaa nomad cunoscui ca foarte buni mestesugari si purtatori ai valorilor culturale specice poporului rom.

În graiul caldararesc se pastreaza multe cuvinte de inuena greaca si mai puin turca, fapt ce ne conduce la idea ca acestia au coabitat cu populaia greaca mai mult timp decât cu cea turca.

Romii ursari sunt atestai la puin timp dupa atestarea de la Muntele Athos. Practicarea ursaritului depasea stadiul de simplu spectacol de circ. Ursul, era
considerat un stramos totemic, simbol al puterii si fertilitaii, animal htonian cu virtui multiple.